Investitura Ordo Nobilis Papegayi , Crepy-en-Valois, Francuska, 21.10.2023.g.

Investitura Ordo Nobilis Papegayi , Crepy-en-Valois, Francuska, 21.10.2023.g.

Na 47. investituri Ordo Nobilis Papegayi (Plemenitog reda Papagaja), koja se je održala 21. listopada 2023. godine u francuskom gradiću Crepy-en-Valois, pedesetak kilometara od Pariza, tajnik Karlovačke građanske garde, Ivan Barić je izabran za Asesora (nacionalnog časnika za vezu) s navedenim Redom te je ujedno odlikovan Srebrnom medaljom Reda. Uz njega, na Investituri je sudjelovao i g. Vladimir Milković, zapovjednik Građanske straže Požega, koji je za svoj dugogodišnji rad u povijesnim postrojbama odlikovan Zlatnom medaljom Reda. 

Sama Investitura je započela posjetom lokalnom Muzeju streličarstva, nakon čega je formirana kolona s zastavama lokalnih povijesnih postrojbi i streljačkih društava te je krenuo svečani mimohod ulicama grada. Nakon mimohoda uslijedio je višesatni proces Investiture, gdje su izabrani novi Referendari (regionalni časnici za vezu) i Asesori, a sama Hrvatska spada u istu regiju zajedno s Austrijom, Mađarskom, Slovenijom te Češkom i Slovačkom.

Ordo Nobilis Papegayi osnovan je 1975. godine, kao Europsko udruženje za vrednovanje doprinosa u povijesnom streljaštvu (Schützenwesen), koje se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine. Ovaj Red je samostalan i radi neovisno od bbilo kakvog sličnog saveza ili federacije. Red se nalazi pod patronatom nadvojvode Karla od kuće Habsburg-Lothringen.

Simbol Reda je kraljevski papagaj, koji je prema predaji, kao rajska ptica, bila ptica zaštitnica dinastije Karolinga, jer se smatra da se je tijekom vladavine Karla Velikog formirala ideja Europe, kao takve. Na samom grbu Reda je prikazan okrunjeni zlatni papagaj, koji gleda udesno, s raširenim krilima, a u kandžama drži burgundijsko kresivo za paljenje vatre.

Cilj Ordo Nobilis Papegayi je prepoznati i odati počast pojedincima, koji kroz svoj kulturni ili društveni rad, promiču kulturnu baštinu Europe. S time u pogledu, Red podupire rad Humanitarne zaklade za siromašnu djecu Pelicano.