Komemoracija za poginule branitelje u Draganićkim Mrzljakima

Komemoracija za poginule branitelje u Draganićkim Mrzljakima

Obitelji, prijatelji i suborci prisjetili su se danas 17 hrvatskih branitelja 129. brigade. Poginuli su na današnji dan ’91. u Draganićkim Mrzljakima nakon što je vojnim zrakoplovom JNA raketirala barake u kojima su hrvatski branitelji taman ručali. Još dvadesetak branitelja teže je i lakše ozlijeđeno. U dijelu barake koji nije bio pogođen nalazio se branitelj Dražen Ljubenko koji ovo teško zaboravlja.

– Bio sam tu 8. studenog ’91. godine u vrijeme raketiranja baraka Vodoprivrede u kojima je bila smještena satnija 129. brigade. Taj dio barake je ostao cijel. Onaj koji je gađao pogodio je sredinu barake i tu su svi poginuli i ozlijeđeni bili. Ja sam se nalazio na početku barake ako gledamo od ceste. Izgleda da je bio majstor onaj koji je gađao jer je pogodio tamo gdje je htio. Ne volim baš puno pričati o tome, ne osjećam se onda najbolje. Život ide dalje… to su takvi trenuci kojih se čovjek sjeća, ali moramo živjeti., rekao je Ljubenko.

U sredini barake koja je pogođena bio je Anđin suprug, Stjepan Perak.

– On nije imao sreće kao i njegovi suborci koji nisu preživjeli. Svake godine dolazimo na ovo mjesto. Posebno je to mjesto. Tužno je i žalosno što je u jednom danu poginulo 17 branitelja, ali svjesni smo toga da život mora ići dalje i zahvalni smo svima koji se prisjećaju danas ovog tužnog dana a za nas obitelji i ponosnog dana što su bili dio nas i naših obitelji., kazala je Anđa Perak.

Mjesto je ovo koje su ’91. oblijetala dva zrakoplova agresorske JNA, ispaljeno je 5 raketa, a jedna je pogodila metu. Danas je na tom mjestu kapela sv. Križa podignuta u spomen na poginule branitelje. Za ova ubojstva do danas nitko nije odgovarao.

Svečanu svetu misu za poginule branitelje, ispred kapele sv. Križa predvodio je monsinjor Ferdinand Vražić.